Geen fanfare. Geen champagne. Geen toegestroomde pers. Geen feestelijk moment. De opening van haar 1000ste brug verliep door de aangescherpte COVID-maatregelen anders dan FiberCore Europe voor ogen had. Onder het mom; ‘het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen’ opende FiberCore’s Algemeen directeur Jan Kroon daarom de brug zelf. Mét mondkapje en op veilige afstand van de fotograaf.
Niet de eerste composiet brug voor Tholen
De brug werd eerder op 8 september snel en eenvoudig geplaatst door hoofdaannemer Aquavia (onderdeel van KWS) uit Sas van Gent. De 1000e brug is onderdeel van het project ‘Groot Onderhoud Bruggen Gemeente Tholen’ waarin Aquavia onder meer drie composiet bruggen plaatste ter vervanging van verouderde houten bruggen. Dit zijn niet de eerste composiet bruggen voor de Gemeente Tholen; eerder werden er door FiberCore al vier bruggen geleverd. De brug had ook een plaatselijk tintje; de schuimkernen waarmee de brug werd gebouwd zijn afkomstig van de Tholense firma Nestaan.
Een duurzame keuze
De gemeente Tholen kiest met composiet voor een duurzame oplossing. Door hun lichte eigen gewicht kunnen de prefab bruggen eenvoudig getransporteerd worden en met minimale middelen snel geplaatst worden. Dit zorgt voor minimale hinder voor de omgeving. De bruggen behoeven nauwelijks onderhoud, zijn hufterproof en ongevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals dooizouten, en gaan meer dan honderd jaar mee.
1000 bruggen: een mijlpaal
De brug vertegenwoordigt een mijlpaal in de jonge geschiedenis van composiet als constructiemateriaal voor de bouw van bruggen. FiberCore stond aan de wieg van deze ontwikkeling en plaatste in 2007 ’s-werelds eerste prefab composiet brug in Dronten. Met de ontwikkeling van de InfraCore® technology was FiberCore in staat hoogwaardige constructies te leveren. Een mijlpaal voor FiberCore en de eerste stap voor het gebruik van prefab composiet bruggen in de bouw en infra sector, waar men kennis maakte met de unieke eigenschappen van onze bruggen.
Medio 2020 heeft FiberCore Europe meer dan duizend constructies ontwikkeld, ontworpen en geproduceerd. Niet alleen bruggen en brugdekken, maar ook sluisdeuren. Waaronder de grootste prefab composiet sluisdeuren ter wereld in het Wilhelminakanaal bij Tilburg, in opdracht van Rijkswaterstaat. Met ieder project zette FiberCore een stap dichter naar erkenning van composiet als bouwmateriaal in de infra.
Erkend bouwmateriaal
Inmiddels is composiet een erkend bouwmateriaal in de (bruggen)bouw en infra. FiberCore bruggen met InfraCore® Inside worden gebouwd passend binnen de Eurocode en de CUR 96:2019; de standaarden voor veilig bouwen. De bruggen zijn duurzaam, onderhoudsvrij en passend in een circulaire economie; ze zijn volledig en eenvoudig herplaatsbaar. En dat is geen gek idee, met bruggen die meer dan 100 jaar mee gaan.
Het project
Het Groot Onderhoud Bruggen Gemeente Tholen is een project dat in bouwteamverband is voorbereid door de gemeente Tholen en opdrachtnemer Aquavia. Met kostentransparantie als belangrijkste criterium kon tot de meest doelmatige invulling van het onderhoudsbudget voor de bruggen worden gekomen. Duurzaamheid was een belangrijk aspect in de afweging voor de gewenste oplossingen. Zodoende kwam het projectteam bij de oplossing van FiberCore terecht. Tijdens de uitvoering van het project zijn zeven bruggen door Aquavia geïnspecteerd, waarvan uiteindelijk drie zijn vervangen voor composieten bruggen.