Purmerend bestelt tachtig bruggen van kunststofcomposiet

De gemeente Purmerend gaat tientallen voet- en fietsbruggen vervangen door exemplaren van kunststofcomposiet. Een klapper voor bruggenbouwer FiberCore, die spreekt van een logische keuze. “Op lange termijn is composiet voordeliger.” Volgens het raamcontract dat de Noord-Hollandse gemeente afgelopen week sloot met FiberCore Europe gaat het om tachtig bruggen. De vervangingsoperatie betreft vooral houten bruggen voor voetgangers, fietsers en dienstvoertuigen uit de jaren zeventig en tachtig die aan het eind van hun technische levensduur zijn. “De keuze voor composiet heeft te maken met de enorm lange levensduur en de eenvoud van de aanleg”, vertelt technisch manager Rolf van Heeringen van de gemeente Purmerend. “Bovendien is hergebruik simpel: je kunt ze ophijsen en elders neerleggen.”

Goede ervaringen

De gemeente kiest voor grootschalige inzet van kunststofcomposiet, omdat ze er goede ervaringen mee heeft. In de afgelopen vijftien jaar bouwde de Rotterdamse bruggenbouwer al tientallen composiet oeververbindingen in de nieuwe woonwijken van de waterrijke gemeente. Deze bruggen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Sporadische schades door vandalisme blijken goed oplosbaar. Verder is plaatsing eenvoudig door het lichte gewicht. Vaak volstaan een gestabiliseerd zandbed plus enkele betonplaten als fundering. Heien is alleen nodig bij grotere exemplaren en bruggen die begaanbaar moeten zijn voor de hulpdiensten.

De grootste op het programma heeft een overspanning van zo’n veertig meter, de kleinste is vijf meter. De breedte varieert van twee tot vijfenhalf meter. De bruggenbouwer zegt de grootste order uit zijn bestaan gemakkelijk aan te kunnen. “Het zijn er veel, maar we hebben in onze fabriek zes mallen staan”, vertelt Matthijs Raak van FiberCore Europe. “Op elk ervan kunnen we gemiddeld een brug per week maken. Dat is dus geen probleem.”

Schaalgrootte

Het bedrijf levert de bruggen inclusief stalen leuningen. Als de aannemer de landhoofden klaar heeft, wordt de brug kant-en-klaar op zijn plek gehesen – dat is normaal gesproken binnen een uur klaar. Na aanhelen van het straatwerk kunnen de fietsen er weer overheen.

Het traject van slopen en duurzaam hergebruiken van beton, zoals bij traditionele bruggen, ontbreekt. Gekoppeld aan de lage onderhoudskosten maakt kunststof, volgens Van Heeringen, per saldo goedkoper. “Stoer dat de gemeente nu ook de vervolgstap neemt van een grote order”, vindt Raak. De schaalgrootte van de opdracht drukt volgens hem de prijs, omdat de engineeringskosten naar beneden gaan.

4,5 tot 7,5 miljoen

De Rotterdamse bruggenbouwer is met de operatie in Purmerend in ieder geval twee jaar bezig. Als alles naar wens verloopt, volgt een verlenging tot vier jaar. Het volume dat de gemeente afneemt, bedraagt volgens de raamovereenkomst minimaal 4,5 en maximaal 7,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de eerste brug wordt geleverd in november.

FiberCore bouwt sinds 2008 bruggen en sluisdeuren met InfraCore technologie. Deze maakt industriële productie mogelijk van robuuste panelen van glasvezelcomposiet die zwaar belastbaar zijn en bestand tegen delaminatie. De laatste jaren gaat er tevens gerecycled PET-schuim in de mallen, waarbij snijafval uit de eigen fabriek ook wordt gerecycled.